Tekar terapija

Tekar terapija spada u grupu fizikalnih terapija koje koriste osobinu radio talasa da prolaze kroz tkivo bez nus pojava, zagrevajući željenu lokaciju na bilo kojoj dubini, čime se stvara terapijski efekat. Reč je o radio talasima niske frekvencije, čija primena već nakon nekoliko tretmana umanje bol, eliminiše upale i leči povrede zglobova, mišića i tetiva. Za terapiju se koriste složeni aparati najnovije generacije, a deo koji je kontaktu sa pacijentom su elektrode, kao i specijalni gel, koji se nanosi na kožu.

Pospešivanjem ćelijskog metabolizma na ciljanoj lokaciji povećava se protok kiseonika, poboljšava se cirkulacije i ubrzavaju prirodni procesi deobe ćelija i zaceljenja. U zavisnosti od frekvencije i načina primene, tekar terapije može delovati na površinska tkiva i mišiće, na dubinska tkiva, tetive ili kosti.

Tekar terapijom mogu se tretirati povrede kolena, ramena, kuka, skočnog zgloba, kičme, ruku, mišića, zatim bolne upale zglobova, kao i akutna stanja, kao što je lumbago sa išijasom. Terapija dovodi do opuštanja i deluje umirujuće na bolne tačke. Nema neželjenih efekata, niti dolazi do pregrevanja kože, a zahvaljujući tome, terapija se može primeniti i više puta u jednom danu, što doprinosi bržem ozdravljenju.

APARATI KOJI SE KORISTE ZA TEKAR TERAPIJU I NJIHOV NAČIN DELOVANJA

INDIBA ACTIV CT9

Kompanija INDIBA je najzaslužnija za mesto koje TEKAR terapija zauzima u savremenoj fizioterapiji. Sa više od 30 godina iskustva u primeni elektrostimulacije u lečenju sportskih povreda i drugih akutnih i hroničnih stanja, INDIBA je i prva kompanija koja je uspela da naučno dokaže uspešnost dijatermijskog efekta TEKAR aparata. INDIBA ACTIV CT9 je najsavremeniji aparat za TEKAR terapiju, koji koristi frekvenciju od 448KHz, a upravo ova frekvencija pokazala se kao najdelotvornija prilikom tretiranja velikog broja stanja. Aparat može funkcionisati u kapacitativnom modu, koji se koristi u radu sa površinskim i veoma prokrvljenim tkivima, ili u rezistivnom modu, pogodnom za dublja tkiva, koja sadrže više masti i vlakana. Indiba Activ CT9 poseduje preko 30 preseta, odnosno terapija, za sve najčešće probleme za koje se savetuje TEKAR terapija, pri čemu tretman vremenom postaje individualan, budući da aparat pamti svaki tretman i beleži reakcije pacijenta.

Brojna istraživanja dokazala su delotvornost INDIBA ACTIV CT9 aparata. Istraživanje sprovedeno među igračima fudbalskog kluba Barselona koji su imali povrede mišića zadnje lože pokazalo je poboljšanje i brže vraćanje na teren kod 73% povređenih igrača. Istraživanje sprovedeno na grupi pacijenata koji su se oporavljali od operacije butne kosti, pokazalo je da paciejnti tretirani INDIBA ACTIV CT9 aparatom imaju 80% manje otoke, dok je istraživanje na pacijentima koji su imali velike bolove u kolenu, uz smanjenje mobilnosti, demonstriralo smanjenje bola za 70%. Jedno od najmasovnijih istraživanja, na 535 pacijenata sa širokom lepezom problema pokazalo je da je kod 88% pacijenata problem otklonjen ili znatno ublažen.

TEKAR terapija INDIBA ACTIV aparatom dovodi do sledećih pozitivnih efekata u ciljanim tkivima:

 • Deluje kao prirodni anelgetik, smanjujući nivo bola;
 • Pospešuje protok krvi, podižujući dovod kiseonika i nutritijenata;
 • Podiže lokalnu temperaturu na ciljanom mestu na nekoliko sati, ubrzavajući lečenje;
 • Smanjuje upalu;
 • Normalizuje funkcionisanje ćelija, pospešuje deljenje ćelija.

Terapija INDIBA ACTIV aparatom najbolje rezultate daje kada tretira:

 • Dislokaciju i istegnuće mišića;
 • Pucanje mišića;
 • Povrede skočnog zgloba;
 • Rane i ožiljke, diastaze trbušnih mišića;
 • Probleme vezane za kolena i bol u kolenima;
 • Išijas

INDIBA ACTIV se primenjuje i u borbi protiv celulita, u borbi protiv opuštene kože, uklanjanje ožiljaka, i kod dijastaze trbušnih mišića nakon porođaja.

Gymna Care 300

Savremeni uređaj za Tekar terapiju, Gymna Care 300 namenjen je primeni u fizioterapiji, rehabilitaciji i terapiji bola. To je aparat sa najširim spektrom frekvencija na tržištu (300kHz do 1 MHz), uz mogućnost korišćenja velike snage bez znatnog povećanja temperature tkiva. Kada se koristi na nižim nivoima energije, Gymna Care 300 poboljšava mikrocirkulaciju, pomaže ćelijama da prime više kiseonika i ima opšti biostimulacioni efekat. Pri korišćenju na srednjim nivoima snage, Tekar terapija Gymna Care 300 aparatom dovodi dodatno i do širenja krvnih sudova, dok na višim nivoima energije obuhvata i efekat limfne drenaže. Većinu efekata moguće je postići ciljano i izdvojeno, u zavisnosti od potreba terapije.

Gymna Care 300 deluje na pet ključih vrsta oboljenja i stanja:

 • Oboljenja nervnog sistema, kao što su Belova paraliza ili cervikalni sindrom;
 • Artropatije (oboljenja zglobova) – kolena, ramena, kuka, stopala, šake;
 • Osteo-tetivni problemi, kao što su edemi kosti, tendinopatije kolena, stopala i lakta;
 • Oporavak mišića: triger tačke, lezije, kontrakcije i oporavak posle takmičenja;
 • Problemi u intimnim regijama: bol u karlici, hemoroidi, inkontinencija, oporavak posle porođaja, posebno carskog reza

Gynma Care 300 može se koristiti i za fizio-estetske tretmane: uklanjanje celulita, ožiljaka, povećanje elastičnosti kože i smanjivanje boranja kože. Takođe, upotreba aparata daje odlične rezultate prilikom oporavka nakon operacije kuka, kolena, lakta ili ramena.