Elektroterapija

Elektroterapija se koristi u mnogim oblastima medicine, poput neurologije, ali najširu primenu ima u fizioterapiji i rehabilitaciji. Fizioterapija strujom može imati različite oblike, a ono što im je zajedničko je korišćenje elektroda koje deluju manjom ili većom snage na kožu, potkožna tkiva i mišiće, sa ciljem da ubrzaju prirodne procese lečenja, umanje bol, pokrenu mišiće ili odigraju drugu ulogu.

Među najčešćim tipovima elektroterapije su stimulacije nerava, čime se umanjuje bol, a može se lečiti i hroničan bol, najčešće u predelu leđa i ramena, kao i artritis. Interferencijska terapija koristi više elektroda, kako bi se stvorilo preklapanje signala, a koristi se za smanjenje bola, stimulaciju mišića i poboljšanje cirkulacije. Stimulacija mišića električnog strujom je jedna od najuspešnijih terapija za atrofije. Dok druge elektroterapije uglavnom deluju na nerve, u ovom slučaju struja direktno utiče na mišiće i stvara kontrakcije. Terapija se najčešće kombinuje sa pokretima. Elektroterapija može se koristiti i da pomogne cirkulaciji lekova koji se unose potkožno, kao prilikom lečenja kalcifikacije.

Elektoterapija nije bolna, uglavnom čak ni neprijatna. Kada je u pitanju tretiranje bola ili opuštanje mišića koji se grče, terapija je izuzetno prijatna za pacijente. Ako se nepravilno primenjuje, može doći do iritacije kože ili opekotina, međutim, zahvaljujući iskustvu naših terapeuta, u Unique centru ne dolazi do sličnih situacija.