HILT terapija

Terapija laserom (High intensity)

Terapija laserom veće snage poznata je pod nazivom HILT (High intensity laser therapy) ili HPLT (High power laser therapy). Pragom veće snage smatra se snage od 500 milivata odnosno 0.5W. Za razliku od lasera male snage, odnosno hladnih lasera, koji se tako nazivaju jer pacijent ne oseća zagrevanje tkiva, laseri veće snage stvaraju blagu senzaciju toplote. Hladni laseri moraju se koristiti tako da sonda klizi niz kožu kako bi se ostvario termički efekat, dok HILT laser deluje sa 1-2cm visine, a pritom prodire pet puta dublje od hladnih lasera. Iz tog razloga samo HILT može biti rešenje za tretiranje procesa u tkivima na dubini većoj od 3-4cm.

Terapija laserom funkcioniše po principu fotobiomodulacije, odnosno pozitivnog uticaja snopa svetla na većinu tkiva u ljudskom telu, od kože do nervnog sistema. Mitohondrije ćelija direktno apsorbuju svetlost lasera, što dovodi do normalizacije rada ćelija i značajno ubrzava želijski metabolizam, što je od izuzetnog značaja za proces oporavka. Melanin u koži i hemoglobin u krvi svetlosnu energiju lasera distribuiraju kao toplotu dublje u tkivo, dovodeći do aktiviranja ćelijskog metabolizma, što ubrzava lečenje. Istovremeno, zagrevanje pogođenog tkiva laserom smanjuje upale i otklanja bol.

 

Uređaji koji se koriste u terapiji laserom:

ASA HIRO 3.0

HIRO 3.0 predstavlja jedan od najsnažnijih uređaja za fizikalnu terapiju laserom, snage 15.000w po kvadratnom centimetru.

ASA je italijanska kompanija koja se pozicionirala kao lider u proizvodnji multiwave, low-level i high-intensity lasera za primenu u fizikalnoj terapiji.

Medicinski laser HIRO 3.0 predstavlja jedan od najsnažnijih uređaja za fizikalnu terapiju laserom, snage 15.000W po kvadratnom centimetru.

Medicinski laseri dele se na dva tipa: lasere veoma velike snage, koji se koriste u hirurgiji i zaista seku tkivo, mada manje u odnosu na ručne instrumenate, dok drugu grupu predstavljaju laseri čija je namena da prenošenjem toplote stimulišu biološke procese na odabranoj lokaciji i dubini. Ova druga grupa dalje se deli na hladne i high-intensity lasere, pri čemu prvi koriste manju snagu i ne stvaraju osećaj zagrevanja na površini kože, dok drugi koriste veću snagu i stvaraju osećaj toplote, iako ni na koji način ne oštećuju tkivo.

ASA HIRO 3.0 pripada najnovijoj generaciji lasera, a može funkcionisati i kao hladni i kao high-intensity laser. Njegova tipična kontinuirana snaga iznosi oko 10.000W, što je dva puta više od većine hladnih lasera.

ASA HIRO 3.0 u Unique centru uspešno se koristi u sledećim situacijama:

  • Oporavak istegnutih ligamenata
  • Oporavak istegnutih mišića
  • Upala tetiva
  • Burzitis
  • Teniski lakat
  • Bol u kolenu
  • Bol u donjem delu leđa
  • Tretiranje upalnih procesa
  • Ubrzavanje oporavka posle povreda i operacija
  • Poboljšanje cirkulacije