Masaže tela

Masaža je osnovna tehnika fizikalne medicine, iz koje se se vremenom razvile sve druge tehnike. Masaža je ostala i zauvek će ostati najbolji način za tretiranje široke palete bolova i upala, a koristi se i kao dopunska tehnika u okviru drugih terapija, kao što su shockwave, tekar, ili ultrazvučna terapija. Osim direktnih blagotvornih efekata u vidu povećanja pokretljivosti, oporavka mišića i elimincije bola, masaža tela deluje pozitivno na cirkulaciju, nervni sistem, poboljšava san i psihički opušta. Masaža tela u Unique centru može se biti prepisana kao terapija, kao deo terapije, a može se i direktno zakazati, bez konsultacija se lekarom.

Relaks masaža

Relaks masaže obuhvataju one masaže koje u jednakoj meri deluju relaksirajuće na telo i um, kao što su masaže koje kao pomoćna sredstva koriste mirise ili topao vuklanski kamen. Kao centar za fizikalnu medicinu, Unique je fokusiran na relaks masaže koje imaju izraženiji efekat opuštanja i oporavka, kao što su švedska masaža ili masaža leđa, ramena i vrata. Relaks masaže uglavnom traju nešto duže od terapijskih i ne postoje nikakve kontraindikacije, odnosno u njima mogu uživati pacijenti svih doba i bez obzira da li su potpuno zdravi ili imaju neke tegobe. Jedna od posebnih tipova relaks masaže su masaže za trudnice, koje umnogome pomažu da se umanji pritisak na kičmu i druge manje neprijatnosti koje se mogu pojaviti u kasnijim mesecima trudnoće.

Terapijska masaža

Cilj terapijskih masaža je eliminacija bola i povećanje pokretljivosti, a primenjuju se u slučajevima kada tegobe nisu uzrokovane sportskom povredom ili sportskim naporima. Tipične terapijske masaže ciljaju bolna mesta u predelu donjeg dela leđa ili vrata, a često i zglobova. Terapijske masaže su takođe veoma efikasne za poboljšanje cirkulacije i za limfnu drenažu, kod osoba koje zbog smanjene pokretljivosti imaju problema sa izbacivanjem metaboličkih produkata iz organizma. Dokazano je da masaže direktno smanjuju šansu za razvoj kardiovaskulatornih problema, jer pospešuju cirkulaciju krvi. Među terapijske masaže ubrajaju se i rehabilitacione masaže, za pacijente koji su imali operacije ili se oporavljaju posle dužeg perioda nepokretnosti.

Među osnovnim terapijskim tehnikama su masaža dubokih tkiva, masaža okidačkih tačaka, pasivini pokreti zglobova, ciljani pritisak, gnječenje ili trenje na tačkama sa kojih se širi bol. Osim kombinacije raznih tehnika, masaže mogu biti i tipske, poput Tajlandske masaže, koja je veoma dobra za vraćanje pokretljivosti, kao i šijacu masaže, koja cilja bolne tačke na telu.

Sportska masaža

Kao i relaks masaže, sportske masažae namenjene su osobama koje su generalno zdrave, tako da se mogu zakazati i bez prethodnih konsultacija sa fizioterapeutom. Za ovaj tip masaža najčešće su zainteresovani sportisti kojima je potrebno ubrzavanje oporavka mišića nakon takmičenja ili težih treninga, kao i oporavak prenepregnutih mišića ili istegnutih tetiva, u slučajevima kada nema vremena da se čeka na prirodni oporavak. Posebna vrsta sportskih masaža su terapijske sportske masaže, namenjene sportistima koji su pretrpeli povrede, pri čemu je konačni cilj puno vraćanje fukcije u što kraćem vremenu, kako povreda ne bi uticala na formu. Sportske terapijske masaže najčešće se kombinuju sa drugim terapijskim tehnikama, kao što su elektroterapija ili shockwave terapija, a plan tretmana kreira se u saradnji sa istaknutim sportskim fizioterapeutima.