Presoterapija

Presoterapija je kraći naziv ze dinamičku vazdušnu kompresionu terapiju, koja koristi kompresiju vazduha unutara zatvorenog sistema kojim se oblaže određeni deo tela, kako bi proizveo snažan, precizan i programski složen masažni efekat. Osim sportista, za koje je ovaj tretman od velikog značaja za oporavak mišića, presoterapija ima i bitan terapeutski efekat, pre svega kod osoba kojima je potrebna limfna drenaža.

Kod određenih medicinskih stanja, poput smanjene pokretljivosti, otpadni produkti metabolizma ne mogu se dovoljno brzo ukloniti iz tkiva i dovesti do organa koji ih recikliraju, već je potrebna pomoć da se pročistei drenaženi putevi, kako ne bi došlo do opasnog taloženja štetnih materija u ekstremitetima. Upravo u tim situacijama presoterapija značajno pomaže rad limfnog sistema, dok se problem koji je izazvao usporavanje metabolizma ne reši.

Uređaji koji se koriste u presoterapiji

NormaTec Pulse 2.0

Apsolutni lider na polju presoterapije je kompanija Hyperice, čiji sistem za tretman nogu NormaTec Pulse 2.0 koriste sportisti širom sveta, a posebno ga je popularizovao košarkaš LeBron James. NormaTec Pulse 2.0 postavlja se na obe noge, celom dužinom ekstremiteta ili delimično, a jedna od najbitnijih osobina ovog sistema je značajno ubrzavanje perioda potrebnog oporavak mišića posle napora. NormaTec Pulse 2.0 sistem izuzetno je efikasan i kada se koristi u cilju limfne drenaže.

Način na koji presoterapija NormaTec Pulse sistemom funkcioniše naziva se peristaltička pulsna dimanička kompresija, a samo jedan tretman dovoljan je da značajno smanji upalu mišića, ubrza protok krvi, kao i otklanjanje otpadnih produkata metabolizma. NormaTec Pulse 2.0 može se koristiti na dnevnoj bazi, a sportisti ga po pravilu koriste posle svake utakmice ili napornog treninga, a posebno je cenjen među sportistima koji nemaju višednevne pauze između takmičenja, popust biciklista koji voze višednevne trke.