Tekar terapija – Gymna

Tekar terapija spada u grupu fizikalnih terapija koje koriste osobinu radio talasa da prolaze kroz tkivo bez nus pojava, zagrevajući željenu lokaciju na bilo kojoj dubini, čime se stvara terapijski efekat. Reč je o radio talasima niske frekvencije, čija primena već nakon nekoliko tretmana umanje bol, eliminiše upale i leči povrede zglobova, mišića i tetiva. Za terapiju se koriste složeni aparati najnovije generacije, a deo koji je kontaktu sa pacijentom su elektrode, kao i specijalni gel, koji se nanosi na kožu.

Pospešivanjem ćelijskog metabolizma na ciljanoj lokaciji povećava se protok kiseonika, poboljšava se cirkulacije i ubrzavaju prirodni procesi deobe ćelija i zaceljenja. U zavisnosti od frekvencije i načina primene, tekar terapije može delovati na površinska tkiva i mišiće, na dubinska tkiva, tetive ili kosti. Tekar terapijom mogu se tretirati povrede kolena, ramena, kuka, skočnog zgloba, kičme, ruku, mišića, zatim bolne upale zglobova, kao i akutna stanja, kao što je lumbago sa išijasom. Terapija dovodi do opuštanja i deluje umirujuće na bolne tačke. Nema neželjenih efekata, niti dolazi do pregrevanja kože, a zahvaljujući tome, terapija se može primeniti i više puta u jednom danu, što doprinosi bržem ozdravljenju.

Aparati koji se koriste u Tekar terapiji (Gymna)

Gymna Care 300

Savremeni uređaj za Tekar terapiju, Gymna Care 300 namenjen je primeni u fizioterapiji, rehabilitaciji i terapiji bola. To je aparat sa najširim spektrom frekvencija na tržištu (300kHz do 1 MHz), uz mogućnost korišćenja velike snage bez znatnog povećanja temperature tkiva. Kada se koristi na nižim nivoima energije, Gymna Care 300 poboljšava mikrocirkulaciju, pomaže ćelijama da prime više kiseonika i ima opšti biostimulacioni efekat. Pri korišćenju na srednjim nivoima snage, Tekar terapija Gymna Care 300 aparatom dovodi dodatno i do širenja krvnih sudova, dok na višim nivoima energije obuhvata i efekat limfne drenaže. Većinu efekata moguće je postići ciljano i izdvojeno, u zavisnosti od potreba terapije.

Gymna Care 300 deluje na pet ključih vrsta oboljenja i stanja:

  • Oboljenja nervnog sistema, kao što su Belova paraliza ili cervikalni sindrom;
  • Artropatije (oboljenja zglobova) – kolena, ramena, kuka, stopala, šake;
  • Osteo-tetivni problemi, kao što su edemi kosti, tendinopatije kolena, stopala i lakta;
  • Oporavak mišića: triger tačke, lezije, kontrakcije i oporavak posle takmičenja;
  • Problemi u intimnim regijama: bol u karlici, hemoroidi, inkontinencija, oporavak posle porođaja, posebno carskog reza.

Gymna Care 300 može se koristiti i za fizio-estetske tretmane: uklanjanje celulita, ožiljaka, povećanje elastičnosti kože i smanjivanje boranja kože. Takođe, upotreba aparata daje odlične rezultate prilikom oporavka nakon operacije kuka, kolena, lakta ili ramena.