Vežbe za ispravljanje posture

Postura tela predstavlja usklađenost jednog dela tela u odnosu na drugi a obezbeđuje se najmanjim naprezanjem tela. Zdravu osobu karakteriše skladan uspravan stojeći stav, tj. pravilna postura tela. Ukoliko se javi deformacija kičmenog stuba, primetna je u frontalnoj ravni (gledano od napred i pozadi) – skolioza, ili u sagitalnoj ravni (gledano iz profila) – kifoza, lordoza i dorsum planum.

Kineziterapija kroz lečenje pokretom i manuelne tehnike pomaže da se popravi ili spreči nastanak deformiteta ili strukturalnog oštećenja. Kineziterapija se smatra efikasnim sredstvom u ispravljanju posturalnih poremećaja, kojim se obezbeđuje da pacijent na vreme ispravi i održi dobru posturu (telesni stav).

Nastanak loše posture sprečava se odgovarajućim vežbama za jačanje zglobova i održavanjem njihove mobilnosti, kao i uspostavljanjem fleksibilnosti tkiva. Vežbe se često uče u prisustvu terapeuta i izvode samostalno. Kada je potrebno ispraviti lošu posturu, važno je imati individualnu anamnezu i utvrditi detaljan program vežbi. Tada se primenjuju korektivne veže, različite ortoze i steznici. Korektivne vežbe za ispravljanje posture čine vežbe za istezanje skraćenih mišićnih struktura, vežbe za jačanje oslabljene muskulature, vežbe disanja i vežbe za pravilno držanje tela.