Bekerova cista

Upala ciste u poplitealnoj jami

Jedan od problema sa zglobom kolena je i Bekerova cista, koja se naziva i poplitealna ili potkolenična cista. Radi se o oteklini u prostoru potkolenice koja dovodi do ukočenosti i bola u kolenu. Upala ciste u poplitealnoj jami nastaje iznad kolena i rezultira ograničenim pokretima kolena. Kada koleno stvara velike količine sinovijalne tečnosti, dolazi do njenog akumuliranja u prostoru iza kolena i tako nastaje Bekerova cista, koja se vremenom može povećavati uz oticanje kolena. Povrede kolena koje dovode do oštećenja kolena, hrskavice i drugih mekših struktura u kolenu su uzrok nastanka Bekerove ciste. Ovaj zdravstveni problem se češće javlja kod žena nakon menopauze, ali i kod pacijenata koji boluju od reaktivnog ili reumatoidnog artritisa ili osteoartritisa, jer tada dolazi do manjeg lučenja estrogena.

Pacijenti se žale na kvržicu sa zadnje strane kolena, koja je praćena nelagodom i bolom pri savijanju kolena. Dešava se da se cista smanjuje ali i da raste, pa čak i pukne ispod kože kada se javlja bol i otok. Pucanjem ciste se problem nije rešio, jer ona u kratkom roku ponovo nastaje. Osobe napominju da je jača bol kada se noga potpuno ispravi ili savije.

Iako je veliki broj pacijenata koji imaju simptome Bekerove ciste vezane za bol u kolenu i listu, otok, sakupljanje tečnosti oko kolena i nestabilno ili ukočeno koleno, kod jednog dela pacijenata se ne javljaju nikakvi simptomi.

Lekar utrvrđuje problem sa Bekerovom cistom, način njenog nastanka i upućuje osobu na fizikalnu terapiju. Kod ovog zdravstvenog problema u najvećem broju slučajeva nije potrebno hirurško rešenje, osim kada cista dovodi do poteškoća pri obavljanju aktivnosti ili se nije smanjila ni nakon sprovedene fizikalne terapije. Kada dođe do operacije, uklanja se samo cista, ali i ne i uzrok njenog nastanka, tako da dolazi do njenog ponovnog stvaranja i u budućnosti. Terapijom se utiče na sprečavanje otoka u kolenu, ali i bola. Najkraće trajanje oporavka je oko mesec dana, a često je to i duže, što zavisi od načina nastanka ciste i stadijuma ovog problema.