Distenzije LCL i LCM

Istegnuće bočnih veza kolena

Kontrolu bočnih pokreta kolena kao i održavanje stabilnosti zgloba omogućavaju lateralni kolateralni ligament ( LCL) i medijalni kolateralni ligament (LCM) koji se nalaze sa spoljašnje i unutrašnje strane kolena. Istegnuće ovih bočnih veza kolena je jedan od problema sa zglobom kolena koji se često javlja. Radi se o povredi koja se može javiti kako kod sportista, tako i kod rekreativaca. Do distenzije LCL i LCM najčešće dolazi usled delovanja mehaničke sile na zglom, ali i pri izvođenju naglih bočnih pokreta u kolenu. U najvećoj opasnosti od ove povrede su košarkaši, fudbaleri, skijaši, ali i svi drugi profesionalni sportisti u čijim sportovima je moguća nagla promena pravca.

Pacijenti se žale na prisustvo bol sa obe strane kolena (unutrašnje i spoljašnje) koji se pojačava na pritisak. Ističu da nema izraženog otoka ili podliva, a koleno je stabilno.

Lekar određuje dijagnozu pregledom povređenog mesta i ispitivanjem o načinu nastanka povrede, koji pacijent detaljno opisuje. Neophodan je i ultrazvučni pregled, a po potrebi se može obaviti i rendgenski snimak, kao i pregled magnetnom rezonancom. Pacijent mora da miruje, stavlja hladne obloge, ali i da podigne povređeno koleno. U slučaju bavljenja sportom, mora se prekinuti sa treningom. Potrebna je i elastična bandaža kolena ili gipsana imobilizacija kod totalnog kidanja ligamenata.

Sa rehabilitacijom je važno početi na vreme kako ne bi atrofirali mišići oko zgloba kolena, a samim tim mogu da nastanu i druge komplikacije. Fizikalna terapija je posebno značajna, a radi se na smanjenju otoka i bola, ali i na vežbama za jačanje muskulature. Program rehabilitacije se detaljno utvrđuje u zavisnosti od stepena ozbiljnosti povrede i stanja pacijenata. Kineziterapijom se povećava snaga mišića i omogućava oporavak čitave regije.

U zavisnosti od težine povrede ligamenata, oporavak traje od nekoliko nedelja do nekoliko meseci.