IT band syndrome

Sindrom trenja iliotibijalne trake od ilijačne kosti do tibije

Sindrom trenja iliotibijalne trake (IT band syndrome) je problem vezan za preveliku upotrebu vezivnih tkiva koja se nalaze sa spoljne strane butine i kolena. Iliotibijalna traka je važna struktura stabilizacije bočnog dela kolena dok se zglob savija i ispruža. Sindrom njenog trenja se manifestuje u vidu bola u spoljašnjem delu kolena, posebno kada u toku trčanja peta udari o tlo.

Pacijenti se žale na osetljivost i bol u povređenom delu, posebno iznad zgloba kolena. Do ove povrede najčešće dolazi kod trkača ili biciklista, ali i kod svih sportista koji imaju nedovoljnu fleksibilnost mišića, i nisu dovoljno zagrejani.

Lekari preporučuju mirovanje, ali i primenu leda, kompresije i elevaciju povređene noge. Moguće je koristiti i anti-inflamatorne lekove. Fizikalna terapija je od velike pomoći.

Održavanje fleksibilnosti i jačine leđa, kukova, kolena i mišića nogu su vid prevencije. Ne treba ignorisati ovaj zdravstveni problem jer se upala može nastaviti i dovesti do smanjenja obima pokreta kolena.