Metatarsalgia

Bolnost u prednjem delu stopala

Metatarzalgija (Metatarsalgia) se odnosi na bol u prednjem delu stopala i to na mestu na kome se drugi, treći i četvrti nožni prst povezuju sa bridom stopala.

Pacijenti se žale na bol, od umerenog do jakog, i žarenje u prednjem delu stopala koji se pogoršavaju zbog nošenja neadekvatne obuće, stajanja ili vršenja nekih drugih aktivnosti. Do simptoma može doći i naglo ukoliko je pacijent nedavno povećao intenzitet ili trajanje vežbi. Ipak, metatarzalgija se vezuje za simptome koji se razvijaju tokom dužeg vremena, a karakteristično je da se probadajuća bol u predelu stopala pogoršava kada osoba stoji bosa na tvrdoj površini, savija noge ili hoda i trči. Čest je i osećaj utrnulosti u prstima, ali i nečega nalik na prisustvo šljunka u obući pacijenta.

Do ovog zdravstvenog problema dolazi zbog nošenja neprikladne obuće, gojaznosti, problema sa strukturom kostiju stopala (usko, ravno ili stopalo sa visokim svodom), ali i zbog povećanja pritiska na stopalo tokom treninga. Metatarzalgija se javlja kod sportista, žena koje nose visoke potpetice, osoba sa viškom kilograma, ali i kod svih onih koji boluju od gihta ili reumatoidnog artritisa, ili imaju visoke svodove stopala i dug drugi nožni prst ili deformisane nožne prste.

Lekari navode da su u ovom problemu podložni sportisti i ženski deo populacije, tako da se preporučuje nošenje udobne obuće sa ulošcima, ali i fizikalna terapija.