Cervicalgia

Bolovi u vratom delu kičme i okoline

Cervicalgia se definiše kao bol u vratnom delu kičme i okolnim vratnim mišićima, koja se manifestuje u vidu napetosti i ukočenosti, ali i smanjene pokretljivosti zadnjeg dela vrata.

Pacijenti se žale na neprijatne bolove i ukočenost vrata, ali i na njegovu manje ili više ograničenu pokretljivost. Oni često imaju potrebu da nagnu vrat na jednu stranu. Dodaju da se bol postepeno širi u pravcu jedne ili obe ruke, i stiže sve do prstiju. Dolazi do trnjenja prstiju, ali i cele ruke, a koža je osetljivija. Utisak je da se gubi snaga u ruci.

Kao najčešći uzrok ovog zdravstvenog problema se navode degenerativne promene u vratnom delu kičme. Do njih dolazi tokom vremena sa trošenjem vratnih pršljenova, a kako osoba stari ove promene bivaju sve izraženije. Tada diskovi između pršljenova postaju tvrđi, manje elastični, tako da pucaju i vrše pritisak na okolne nerve i kičmenu moždinu.

Cervicalgia se često javlja kod radnika koji rade za računorom, mašinama, ali i kod svih onih koji tokom radnog vremena sede. Osobe koje dugo voze automobil ili stalno borave u prostoriji u kojoj je uključen klima uređaj su takođe u velikoj opasnosti od ovog problema. Uzrok ovog oboljenja je i loše držanje tela, stalno izlaganje vetru i hladnoći, ali i nepravilan položaj prilikom spavanja.

Lečenjem se utiče na smanjenje intenziteta bola i ukočenosti kičme, a tok lečenja zavisi od težine simptoma. Terapijom se nastoji da intenzitet bola bude manji, ali i da se spreči trajno oštećenje kičmene moždine i nerava, te da se održi svakodnevna radna aktivnost pojedinca. Pacijent može da koristi lekove protiv bolova, ali i da nanosi određene gelove na bolno mesto. Od velike važnosti je i odlazak na fizikalnu i kineziterapiju kada se rade specijalne vežbe za vrat prepisane od strane fizijatra.

Osobe mogu spečiti nastanak ovog zdravstvenog problema ukoliko na vreme povedu računa o pravilnom držanju tela i sede uspravno. Na svakih 30-60 minuta je važno promeniti položaj tela, ustati, protegnuti se ili prošetati. Onima koji sede se preporučuje nabavka ergonomske stolice koja dovodi do pravilnog položaja tela, uz izbegavanje stavljanja noge preko noge, a radni sto mora biti u nivou podlaktica koje sa nadlakticama formiraju ugao od 90°. Pri spavanju poželjno je držati vrat u tzv. srednjem položaju. Ležanje na stomaku se izbegava, a ležaj ne sme biti ni premekan, a ni pretvrd.