Distentenzije mišića

Istegnuće mišića

Jedan od problema sa mišićima donjih ekstremiteta je i istegnuće (distentenzija) mišića. Do povrede dolazi kada je mišić istegnut preko svoje granice, što se najčešće dešava usled umora, prevelike mišićne aktivnosti, ali i zbog nekontrolisanog i nepravilnog pokreta i kontrakcije mišića. Iako se istegnuća mišića mogu javiti u svim mišićima, najčešća su ona vezana da donje ekstremitete. Sportisti se često susreću sa istegnućem mišića jer se dešava da su nedovoljno zagrejani pre aktivnosti, ali do ove povrede može doći i kod rekreativaca usled loše gipkosti, nedovoljne fizičke kondicije, i iscrpljenosti. Postoji opasnost da se mišići istegnu tokom podizanja teških tereta, iz nesvakidašnjih pozicija, trčanja, bacanja predmeta, ali i skakanja. Loše držanje, sportovi poput tenisa, fudbala, veslanja često opterećuju mišić jer se pokreti ponavljaju tako da dolazi do hroničnog istegnuća mišića.

Pacijenti se žale na jak i oštar bol, a povređeni mišić koriste ograničeno. Dolazi do otoka, masnica, ali i krutosti i slabosti mišića. Istegnuti mišić je osetljiv na dodir, javljaju se “čvorovi” na povređenom mestu, a moguće je i grčenje mišića.

Kod slabijih istegnuća simptomi nestaju nakon nekoliko dana ili nedelja jer je mišić samo postao zgrčen i osetljiv, ali je ipak ostao dovoljno pokretljiv.

Kao prva pomoć se preporučuju odmaranje, hlađenje i kompresija istegnutog mišića. Važno je izbegavati pokrete koji izazivaju bol i opterećuju mišić. Odmaranje ne treba da bude predugo, već samo nekoliko dana, jer duže odmaranje oslabljuje mišiće i čini proces izlečenja dužim. Hlađenje istegnutog mišića, u trajanju od petnaestak minuta, se primenjuje odmah nakon povrede da se smanji otok. Kompresivni zavoj se koristi da se smanji otok, ali se istegnuti mišić ne sme previše stegnuti jer se narušava cirkulacija.

U slučaju slabijih istegnuća pacijent se vraća redovnim aktivnostima nakon 3-6 nedelja, ali je kod težih potrebno i po nekoliko meseci. Kada se primenjuju odgovarajući tretmani, dosta ljudi se u potpunosti oporavi, ali je oporavak znatno brži ako se spreči ponovni nastanak povrede, tj. istegnuti mišić se ne opterećuje dok se sasvim ne oporavi.

Potrebno je preventivno izbegavati dugo sedenje i menjati položaj tela. Važan je oprez pri dizanju tereta, bez savijanja leđa, već je neophodno savijanje kolena i držanje tereta u blizini tela. Sportistima i rekreativcima se savetuje odgovarajuće zagrevanje i istezanje pre bavljenja fizičkim aktivnostima. Ukoliko se obavlja neka nova aktivnost, počinje se lagano i blago povećavanje intenziteta rada ili vežbanja. U svakom slučaju, ne sme se preterivati sa fizičkim aktivnostima, iako redovno vežbanje doprinosi većoj elastičnosti mišića i prevenira pojavu istegnuća mišića.