Morbus Haglund-Sever

Upala, kalcifikat i deformacija pripoja Ahilove tetive

Morbus Haglund-Sever je naziv za oboljenje koje uključuje upalu, kalcifikat i deformaciju pripoja Ahilove tetive. Prepoznaje se po pojavi “grbe” na peti. Javlja se kod fizički aktivnih osoba, pre svega dece, starosti od 8-12 godine i adolescenata koji se bave sportom nekoliko puta nedeljno, a kod kojih još uvek traje rast i razvoj.

Pacijenti se žale na bol u predelu pete sa kojom se susreću nakon opterećenja, za vreme sledećeg opterećenja, ali i u mirovanju. U području vezivanja Ahilove tetive može biti primetan bol na dodir i otok. Lekar obavlja razgovor sa pacijentom i pregleda povređeno mesto. Vrši se i rendgensko snimanje kako bi se postavila dijagnoza i utvrdila terapijja.

U slučaju mlađih pacijenata, savetuje se smanjenje fizičke aktivnosti. Važno je da roditelji to na vreme prihvate kako bi se njihova deca manje opteretila, a što je u ranim fazama ovog problema dovoljno za ozdravljenje i stabilizovanje zdravstvenog stanja. Od velikog značaja je i primena magnetoterapije, kako bi se povećao dotok krvi na povređeno mesto. Kada se radi o ozbiljnijim fazama ovog zdravstvenog stanja obavezna je i fiksacija gipsom. Povratak treningu i opterećenju koje on nosi mora biti postepen.