Bursitis olecrani

Upala sluzne kese zadnje strane lakta

Burzitis (lat. bursitis olecrani) je upala burze, male zatvorene sluzne kese ispunjene tečnošću, koja je smeštena u zadnjem delu lakta i spljoštena između ostalih tkiva. Burza smanjuje trenje između tetiva i kosti, tetiva i drugih tetiva, ali i između koštanih izbočina i kože. Do burzitisa dolazi trenjem, hemijskim agensom ili septički. Trenje se vezuje za ponavljanje kretanja tetive preko burze kod onih pacijenata, često sportista, koji ponavljaju iste pokrete (teniseri, bacači koplja i diska, trkači), ali i kod osoba koje se bave određenim zanimanjima (zidari, higijeničari i dr.). Upala nastaje zbog mehaničke iritacije kada dolazi do izlučivanja tečnosti u burzu i pojave bolnog otoka. Do hemijskog burzitisa dolazi jer postoje i upale okolnih tkiva, a naročito tetiva.

Septički burzitis, koji je i najređi, je upala nastala usled prodiranja bakterija u burzu, putem krvotoka ili direktnim ulaskom nakon zadavanja udarca koji je oštetio kožu i burzu. Uzročnik ovog problema mogu biti i određena medicinska stanja, poput gihte ili reumatoidnog artritisa.

Pacijenti se žale na upalu burze na laktu ispod kože, gde on dodiruje podlogu pri naslanjanju na površinu, posebno u slučaju učenja za stolom i obavljanja određenih zanimanja. Tada se javlja veći pritisak na burzu koja i reaguje upalom tako što bubri i nakuplja tečnost, a stvara se i “jastuk” koji je bolan kada se pritisne.

Kod postavljanja dijagnoze lekari obavljaju pregled, ali zahtevaju i laboratorijske analize, rendgensko i ultrazvučno snimanje, ali i magnetnu rezonancu.

Terapija se vezuje za uzdržavanje od fizičkih aktivnosti i mirovanje uz rashlađivanje bolnog dela kako bi se smirila upala. U tome veliku ulogu ima i fizikalna terapija. Primenjuju se i antireumatici, ali i ulazak iglom u prostor otečene burze uz izvlačenje tečnosti špricem (punkcija). Nošenje elastičnog poveza pomaže da se poveća pritisak u otečenom delu, kako bi se i poboljšala resorpcija otoka. Operativno lečenje, koje podrazumeva odstranjivanje čitave burze, je neophodno u slučaju kada sve navedene metode ne donose željene rezultate.