Calcificatio

Kalcifikati na tetivama mišića rotatorne manžetne

Kalcifikati (lat. calcificatio) su problem sa ramenom koji se najčešće javlja na tetivama mišića rotatorne manžetne. Oni nastaju nakon delimičnih ruptura, tj. pucanja tetiva, ali i kao posledica ponovljenih i čestih pokreta ramenom. Kada dođe do pucanja tetive, telo “ulaže” kalcijum u povređene tetive kako bi ih ojačalo. Ipak, ono ne zna da li i koliko će kalcifikat smetati u svakodnevnim aktivnostima, jer je fokusirano na jačanje povređene tetive. Osobe koje su starije od 20 godine su u najvećoj opasnosti od ovog oboljenja, kao i svi oni koji rade u kancelarijama i u sedećem položaju obavljaju pokrete rukama veliki broj sati dnevno uz oslanjanje laktovima na radni sto. Kalcifikati se češće javljaju kod žena i to kada napune 50 godina života. U većini slučajeva je zahvaćeno desno rame. Stomatolozi, hirurzi, automehaničari, plesači i frizeri su, osim tenisera, rukometaša i stonotenisera najčešće u opasnosti od ovog zdravstvenog problema jer njihove aktivnosti na svakodnevnom nivou uključuju veliki broj pokreta rukama i ramenima.

Pacijenti se žale na zatezanje, ograničen obim pokreta i nelagodnost u ramenu. Osećaju i oštru bol koja probada, a tokom noći je ona toliko jaka da se ne može zaspati uz povređeno mesto koje pulsira. Zglob je upaljen, a osoba se budi uz pojačane bolove. Ipak, ima slučajeva da osoba ima kalcifikat u ramenu, ali da za to i ne zna jer nije došlo do bolnosti.

Nakon obavljene odgovarajuće dijagnostike i utvrđivanja veličine i gustine pristupa se fizikalnoj terapiji, koja u najvećoj meri pomaže kod lečenja ovog problema i smanjuje mogućnost odlaska na operaciju. Vreme potrebno za razgrađivanje kalcifikata je u direktnom odnosu sa njegovom čvrstinom, položajem i vremenom prisutnosti.