Carpal tunnel syndrome

Kompresija na medijalni nerv

Sindrom karpalnog tunela ili kompresija na medijalni nerv (lat. carpal tunnel syndrome) je jedan od problema vezan za ručni zglob i šaku, a koji nastaje usled pritiska na medijalni nerv (nerv medianus) u karpalnom tunelu. Ovaj tunel čini, sa donje strane, 8 koščica ručnog zgloba, dok čvrsto vezivno tkivo (poprečni karpalni ligament) zatvara gornju stranu. Kroz karpalni tunel ulazi medijalni nerv i tetive mišića koje pokreću prste i obložene su tankom sinovijalnom opnom koja olakšava pokretanje i klizanje (podmazuje ih). Ova opna je osteljiva na nadražaje, ali i na dugotrajne napore.

Do kompresije na medijalni nerv dolazi usled povrede, pritiska sa spoljne strane, upale, i degenerativnih promena. Tada se, zbog zadebljanja ovojnice, smanjuje prostor u karpalnom tunelu i dolazi do pritiska i gnječenja medijalnog nerva. To se može dogoditi u slučaju preloma, reumatoidnog artritisa, trudnoće i drugih slučajeva, ali najčešće oboljevaju žene u srednjim godinama.

Pacijenti se žale na osećaj žarenja u prva tri prsta i delu četvrtog prsta šake i na trnce koji se šire ka dlanu i prstima, ali i u rame i lakat. Problemi su česti tokom noći, a ako je kompresija intenzivna ili dugotrajna mogu nastati i promene na mišićima šake. Tada se smanjuje snaga i javlja se nesigurnost pri pokretima hvatanja prstima. Osobe ističu da su često i izgubile osećaj za hvatanje.

Lekar postavlja dijagnozu na osnovu kliničkog pregleda, ali i primenom merenja brzine sprovođenja impulsa kroz medijalni nerv (elektromioneurografija). Onde gde je došlo do kompresije medijalnog nerva primetno je usporenje brzine sprovođenja impulsa.

Terapija može biti konzervativna, koja je veoma efikasna i uključuje fizikalnu terapiju i imobilizaciju. Dok kod teških slučajeva može biti operativna, kada su problemi dugotrajni i mora se preseći fleksor (mišić koji obavlja funkciju pregibanja tj. fleksije).