Distorzija skočnog zgloba

Uganuće skočnog zgloba

Distorzija (uganuće) skočnog zgloba je jedan od najčešćih problema sa skočnim zglobom do koga dolazi usled bavljenja sportom, u najvećoj meri košarkom, ili pada na tvrdoj i neravnoj podlozi pri hodu.

Kod pacijenata se javljaju različiti simptomi distorzije skočnog zgloba, a zavise od težine povrede. Povređene osobe se žale na bol kada se oslone na izvrnuto stopalo, ali i kada dodirnu mesto istegnuća zgloba. Primetno je i postojanje otoka skočnog zgloba sa modricama u vidu krvnog podliva, a opseg pokreta u skočnom zglobu odlikuje nestabilnost.

Lekar obavlja pregled i preporučuje obavljanje ultrazvuka i rendgenskog snimanja skočnog zgloba, da se isključi mogućnost preloma kosti. Može se sprovesti i snimanje magnetnom rezonancom, ali i CT skeniranje, ukoliko rendgenski snimak pokaže prelom kostiju.

Proces lečenja zavisi od težine povrede, a cilj je da se smanje bol i otok, ali i obnove funkcije skočnog zgloba tako što će se pospešiti proces zarastanja ligamenata. Obavezno je mirovanje uz izbegavanje aktivnosti, koje dovode do bola i nelagodnosti, led, ali i kompresija koja pomaže da se zaustavi otok jer se skočni zglob steže. Dobro je podići povređeni zglob, posebno noću, iznad nivoa srca kako bi se smanjio otok. Mogu se primeniti i lekovi protiv bolova. Kod ozbiljnijih uganuća, može se primeniti gips ili čizma kako bi se imobilisao povređeni zglob a tetive brže zarasle. Fizikalne terapije u akutnoj fazi su usmerene na drenaži otoka i obezboljenju povređene regije.

Kada se smanje bol i otok, i pacijent počne da se kreće bez bola, započinje se sa fizioterapeutskim vežbama za jačanje snage, flaksibilnosti i stabilnosti, ali i opsega pokreta.

Sportistima, ali i rekreativcima, se savetuje adekvatno zagrevanje pre početka treninga uz pažljivo hodanje i trčanje, posebno kada se radi o neravnoj podlozi. Korisno je primeniti i aktivne steznike na prethodno povređenom zglobu. Od velike važnosti je i oprema predviđena za sportske aktivnosti, a pre svega cipele i patike koje dobro pristaju. Potrebno je raditi na održavanju dobre mišićne snage i fleksibilnosti, ali i stabilnosti i ravnoteže.