Drenaža otoka i uklanjanje hematoma

Otoci ili edemi nastaju zbog zadržavanja vode u tkivu, što je povezano sa otežanom cirkulacijom krvi. Osim kod osoba koji boluju od problema sa srcem, bubrezima, štitastom žlezdom ili malignih bolesti, otoci se javljaju i kod fizički neaktivnih osoba, onih koji unose nedovoljno tečnosti ili imaju prekomernu težinu. Bolja regeneracija tkiva, otklanjanje viška tečnosti i jačanje imunog sistema se postižu limfnom drenažom. Na ovaj način se stimuliše cirkulacija limfe, obavlja detoksikacija organizma i poboljšava venska cirkulacija.

Pacijenti koji imaju problema sa “teškim” nogama hvale ovu tehniku, a pomaže i damama da preveniraju ili otklone celulit, ali i da reše probleme sa kapilarima i proširenim venama. Limfna drenaža dovodi do ravnoteže telesnih tečnosti i boljeg opšteg stanja organizma. Važna je i kod anticelulitnih tretmana, a obavlja se manuelnom tehnikom ali i pomoću aparata. Ona poboljšava tonus kože, oblikuje telo i ima efekat protiv starenja.

Hematom (ugrušak) se javlja vrlo brzo nakon udarca ili kada usled istegnuća pukne jedan ili više krvnih sudova tako da krv izlazi u prostor ispod kože, u zglob ili između mišića. Kod modrica se javlja manje potkožno krvarenje (kapilarno) i količina krvi je mala, tako da prolazi brzo bez posledica. Ipak, kod hematoma nastalih zbog uganuća zglobova, istezanja ili pucanja mišića ili ligamenata, potrebno je lečenje kako ne bi došlo do trajnih posledica.

Hematom je “strano telo” i smeta zglobovima i mišićima u funkcionisanju. Uklanjanje hematoma se odvija u nekoliko koraka. U početku se sprečava ili smanjuje dalje oticanje krvi u otvorene krvne sudove kompresijom elastičnim zavojem, stavljanjem hladnih obloga i mirovanjem. Sledi masaža kako bi se hematom rasporedio na veću površinu i da se olakša njegova resorpcija. Primenjuje se više različitih fizikalnih tretmana da ubrza nestajanje hematoma. Posle 2-5 dana koristi se toplo-hladna terapija za ubrzavanje cirkulacije krvi i limfe na povređenom mestu, ali i lakša fizička aktivnost. Ni u kom slučaju se ne sme dugo mirovati jer se cirkulacija krvi i limfe tako usporava i nema mogućnosti za resorpciju hematoma.