Tendinitis Achilli

Upala Ahilove tetive (lat. Tendinitis Achilli)

je jedan od problema iz grupe povreda skočnog zgloba i stopala koji dovodi do bola duž zadnje strane noge u blizini pete. Ahilova tetiva je dugačka 5-6 cm i važi za najveću tetivu u telu, a ima funkciju da poveže mišiće i kosti pete, i ima moć zateznog opterećenja više od jedne tone. Do upale Ahilove tetive dolazi kod osoba koje se profesionalno ili rekreativno bave fizičkim aktivnostima. Ovaj zdravstveni problem može nastati odjednom (akutno) ili postepeno (hronično), i može zahvatiti samu tetivu, prelaz tetive u mišić ili pripoj za petnu kost.

Do ovog problema ne dolazi zbog nekih određenih povreda, već su posledice naprezanja onda kada je telo izloženo prevelikom naporu. Košarkaši, fudbaleri, ili rukometaši najčešće imaju upalu Ahilove tetive, usled velikog broja skokova i trčanja. Isto tako, neprikladna podloga za trčanje, naglo povećanje intenziteta ili dužine vežbanja, ali i neprikladna obuća mogu dovesti do ove povrede. Značajno utiče i starost osobe, problemi sa kratkim mišićem lista i izbočenom petnom kosti, ali i spuštenim stopalima.

Razlikujemo upalu srednjeg dela i upalu donjeg dela tetive. Upala srednjeg dela tetive se javlja najčešće kod mlađih osoba koje su aktivne i tada vlakna u srednjem delu tetive degenerišu i javlja se otok i zadebljanje. U tom slučaju su pogođene tetive. Kod upale donjeg dela tetive zahvaćena su područja gde se spajaju tetiva i petna kost, ali i prelaz tetive u mišić.

Pacijenti se žale na bol u području pete, a oštećena vlakna tetive su tvrda. Primetna je bol na početku aktivnosti, nestaje dok je osoba aktivna, a po prestanku aktivnosti se ponovo javlja i jačeg je intenziteta. U pojedinim slučajevima se javlja tzv. jutarnja ukočenost, koja može biti praćena blagim otokom, a ublažava se tokom dana. Dešava se i da dođe do specifičnog zvuka nalik na škripanje snega kada osoba hoda.

Nakon lekarskog pregleda se primenjuju, u najvećoj meri, neoperativne metode lečenja ovog problema. Potrebno je rasteretiti Ahilovu tetivu, a to je moguće kada se peta podigne za 1-2 cm. Potrebno je smanjiti ili zaustaviti aktivnosti koje dovode do bola. U tom slučaju, trčanje se može zameniti plivanjem ili biciklizmom. Može se staviti i led na bolno mesto u trajanju od 20 minuta ili kraće. Anti-inflamatorni lekovi se preporučuju jer smanjuju otok, ali i lekovi protiv bolova. Važno je izbegavati upotrebu kortikosteroidnih injekcija jer može doći do slabljenja tetive, a time i povećanja rizika od rupture. Fizikalna terapija pomaže kod oporavka od ove povrede, a posebno kada se radi o srednjem delu tetive.