Trochanteritis zgloba kuka

Upalni proces velikog trohantera

Upalni proces velikog trohantera (trochanteritis zgloba kuka) je jedan od problema sa zglobom kuka koji se javlja nakon naglog povećanja fizičke aktivnosti ili dužeg hodanja. Reč je o upali mišića, ligamenata i tetiva koja se često javlja kod žena u periodu menopauze, kada su primetne i hormonske promene u telu.

Pacijenti se žale na intenzivan bol kada se kreću, ali dodaju da mogu bez problema da rotiraju nogu. Kada se poveća količina fizičke aktivnosti, pre svega u vidu trčanja, hodanja ili bilo kog vežbanja, dolazi do bola. Do bola dolazi u tetivama gluteusa, a upala se razvija i mogu je pratiti i vegetativno-vaskularni poremećaji.

Lekari ističu da je postavljanje dijagnoze kod upalenog procesa velikog trohantera teško, jer vizualne manifestacije mogu da ukažu i na brojna druga oboljenja mišića i kostiju. Često se događa da se pacijenti dugo leče od sasvim druge bolesti, što pogoršava zdravstveno stanje. Pri pregledu pacijenta obavezno je, osim palpitacije i pregleda, posmatrati kretanje pacijenta. Od posebne važnosti su i rendgen i MRI (da se isključi mogućnost tumora), ali i obavljanje laboratorijskih analiza krvi.U odnosu na oblik bolesti, utvrđuje se i terapija.